· 

You go Greta!

Greta Thunberg. Als je haar naam nog niet gehoord hebt, is het misschien een idee om even onder je steen vandaan te kruipen. De 16 jarige klimaatactiviste is overal in het nieuws deze week naar aanleiding van haar emotionele speech bij de VN klimaattop. En om de enorme hoeveelheid shit die ze over zich heen krijgt vanwege said speech.

Ik sta volledig aan Greta haar kant, maar snap wel waar de shit vandaan komt. Mensen zijn bang voor verandering, ze geven niet graag op waar ze aan gewend zijn en wat ze als normaal zien. Ze ontkennen liever dat er een probleem is dan dat ze er iets aan doen. Je merkt het aan een zekere discussie die ieder jaar rond deze tijd weer begint op te laaien en eigenlijk merk je het aan teveel om op te noemen. Ik uit me liever niet als het gaat om politieke vraagstukken, dergelijke discussies komen vaak nergens en brengen vooral negatieve energie met zich mee. Ik ga nu dus ook niet reageren op de standaard shit die Greta over zich heen krijgt, maar wel op een specifieke blog die ik met klapperende oren las.

"Ik juich het van harte toe dat er jonge mensen opstaan om duidelijk te maken dat ze het niet meer pikken. Maar Greta Thunberg is een tiener met autisme, obsessive compulsive disorder en een historie van een heel scala aan serieuze mentale problemen. Zij is niet in staat haar eigen emoties, haar eigen gedrag te reguleren en in perspectief te zien. En ze gaat eraan onderdoor. Als moeder van een kind met autisme kan ik niet aanzien wat er met dit meisje gebeurt.". Schrijft Vala van den Boomen. Auw.... dit is wel heel erg generaliserend. Maar goed, als moeder van een acht jarige jongen met autisme, weet je natuurlijk volledig hoe autisme in elkaar zit. En autisme, dat weet iedereen, is voor elke autist gelijk.....

Als ik, een 23 jarige moeder met de diagnose autisme, naar de speech van Greta kijk, zie ik een jonge vrouw (echt geen kind meer) met een enorme passie en een heleboel emotie. Emotie die ze trouwens prima reguleert. Vala schrijft dat ze een autistisch kind zag dat totaal doordraaide, dat zich volledig voor gek zette. Ik geloof dat ik niet naar dezelfde speech heb gekeken.

Ik zie totaal geen kind dat doordraait en zich voor gek zet. Greta toont veel verdriet, veel onbegrip en onmacht. Ze praat met een trillende stem en lijkt tranen weg te slikken. Ze praat krachtig, maar ze schreeuwt geenszins. Maar ik snap wel waarom haar emotie als doordraaien en zich voor gek zetten gezien wordt. Wij mensen worden namelijk ongemakkelijk van emoties. We vinden dan al snel dat iemand niet zo hysterisch en idioot moet doen.

Maar Greta is gepassioneerd. Ze heeft zich vastgebeten en ze laat niet meer los, en dat is niet verkeerd. Als persoon met autisme ben ik bekend met de nodige passie. Ik noem het expres een passie, omdat er enorm veel inspiratie en positiviteit uit te halen is. Vooral als er met deze passie gewerkt kan worden en als je gesteund wordt in je passie. Juist als deze passie de kop in gedrukt wordt, gaat het mis. Helemaal bij een passie als die van Greta. Greta werd niet depressief van haar passie, ze werd depressief van niets kunnen doen. Ook eetstoornissen (die Greta blijkbaar ook heeft) komen niet zelden voort uit een gevoel van controleverlies. Nu ze wel iets bereikt, is ze naar alle waarschijnlijkheid gelukkiger.

Ze is geen klein kind dat zich zonder weet hierin stort. Ik kan me niet voorstellen dat er niet met haar gesproken is over de mogelijke gevolgen, over de bakken kritiek die ze over zich heen zou gaan krijgen. Ik kan me niet voorstellen dat ze daar geen hulp bij krijgt van een psycholoog of dergelijke en dat haar ouders haar gewoon voor de leeuwen gooien. Het zou vreselijk arrogant zijn om nu te zeggen dat ze de mogelijke gevolgen toch niet zou begrijpen als dat haar uitgelegd is. Mensen met autisme zijn niet dom. Ze zijn niet per definitie niet in staat tot hun gedrag in perspectief plaatsen, of tot zelfreflectie. Veel vrouwen met autisme kijken juist de hele dag in die spiegel. Greta heeft steun nodig bij haar missie, geen mensen die zeggen 'och kind, doe dit nou niet, laat dit maar aan de grote mensen over.'. Want, voor het geval het nog niet duidelijk was, die grote mensen doen helemaal niks.

Vala schrijft dat ze ook niet vind dat Greta haar mond moet houden en terug de schoolbanken in moet. Maar wat moet Greta dan wel? Vala schrijft dat ze hoopt dat er nog veel meer jongeren, mensen, opstaan met deze boodschap. Maar waarom mag Greta dan niet? Omdat ze Autisme heeft? Omdat ze een geschiedenis heeft vol mentale problemen? Omdat ze, zogenaamd, nog maar een kind is? Door te zeggen dat haar boodschap wel goed is, maar dat zij die niet moet brengen, ondermijn je juist wat ze zegt.

Ik denk dat Vala teveel vergelijkt met haar zoontje, ik denk dat ze te beschermend is, en ik denk dat ze teveel generaliseerd. Autistische kinderen en helemaal tieners, hebben geen continue bescherming nodig. Ze zijn niet gelijk een gevaar voor zichzelf. Wat ze nodig hebben is support. Geen volwassenen die zeggen dat ze het niet kunnen. Want geloof me, dat denken veel kinderen met autisme al genoeg.
Greta is nodig! Greta kan dit! Greta moet dit doen!

Reactie schrijven

Commentaren: 0